Help, onze industrie verdwijnt?!

Help, onze industrie verdwijnt?!

Leidt de geglobaliseerde economie, samen met onze grote productiviteit, tot het inkrimpen van het belang van de industrie in onze regio? MIT formuleert hierop een antwoord met zijn PIE-onderzoek, waarvan het de resultaten op 20 september in Boston bekend maakt. Made Different is aanwezig.

Het klassieke antwoord op bovenstaande vraag is "ja". Colin Clark stelde al in 1940 voor in zijn boek 'The Conditions of Economic Progress', dat het 'verlies' van arbeidsplaatsen in de maakindustrie 'natuurlijk' is door de toenemende productiviteit. En daarnaast gaat een aanzienlijk aantal jobs verloren bij de evolutie van een landbouweconomie naar een industriële economie en uiteindelijk naar een diensteneconomie.

Gelukkig wordt deze bijna theologische beschrijving tegengesproken door de resultaten van de recente PIE-study (Production in the Innovation Economy), uitgevoerd door het MIT. Deze Amerikaanse versie van de Made Different-haalbaarheidsstudie, die op 20 september in Boston wordt voorgesteld.

Parallellen met Europa en Made Different

In de studie wordt gidsland Duitsland vaak genoemd en geroemd als voorbeeld: de Duitse maakindustrie is goed voor 20 procent van de lokale tewerkstelling en leidt tot groot overschot op de handelsbalans met China. En dat met een gemiddeld uurloon in Duitsland van 32,28 euro (in de VS is dit 25,63 euro). Op de voorstelling van het Made Different-actieplan in het Vlaamse Parlement op 25 april, toonde Charles Beauduin, CEO bij Vandewiele, ook al dat productiviteitswinst op middellange termijn leidt tot een duurzame toename van de tewerkstelling.

De PIE studie van MIT benadrukt bovendien fel dat de nabijheid van R&D en productie cruciaal is voor de verankering van de industrie: snelheid van innovatie, productievariatie, marktintroductie, integratie van proces- en productverbetering, etc. Ook hier een parallel te zien met de Made Different-visie, namelijk met de tweede transformatie 'simultane product- en procesontwikkeling'. De studie hecht hier echter nog meer belang aan.

Het antwoord op de initiële vraag is dus"nee", of hooguit een voorzichtige "ja maar". Het blijft evenwel een noodzaak, zowel voor industrie als ook voor overheid en voor kenniscentra, om te zoeken naar die transformaties die onze bedrijven, onze industrie, onze welvaart nodig heeft.

Deze studie verschijnt in boekvorm met de titel 'Making in America' (door Suzanne Berger, MIT).

Deel dit artikel