Bewerken en coaten in één stap met 'cut and coat wire edm'

Bewerken en coaten in één stap met 'cut and coat wire edm'

Doorbreken met nieuwe technologieën vraagt allereerst om de nodige basiskennis van die technologieën en hun mogelijkheden. We stellen ze aan u voor aan de hand van een reeks infofiches. Deze bijdrage handelt over de 'Cut and Coat Wire EDM technology', met dank aan professor Bert Lauwers van de KU Leuven.

Het gaat hier om een afnemende hybride technologie voor de bewerking van het oppervlak van ferro-materialen. De status van de technologie vandaag is dat ze al gedemonstreerd werd in een relevante omgeving (via demonstratoren).

Principe, eigenschappen en toepassing

Het principe van verspanen en coaten via draadvonken is gebaseerd op het gebruik van titanium draden. Via het EDM-procedé smelt het titanium in de oppervlaktelaag van het werkstuk, waardoor een harde TiC-laag gevormd wordt. Het idee achter de technologie is afkomstig uit onderzoek, uitgevoerd aan de KU Leuven op EDM-frezen, waarbij titanium elektroden gebruikt worden om een oppervlak selectief te legeren. Door gebruik te maken van deze technologie kunnen componenten nu tezelfdertijd  bewerkt en gehard worden.

Cut and Coat Wire EDM technology

Het grote voordeel is uiteraard dat bewerken en coaten in één processtap gebeuren. Een extra coatingprocedé is dus niet nodig.

De technologie moet echter nog verder gevalideerd worden op meerdere industriële demonstratoren. Hierbij moeten nog vragen beantwoord worden, zoals de vraag naar de uniformiteit van de gegenereerde deklaag en de instellingen van de technologie voor verschillende materialen.

Mogelijke toepassingen vinden we in verschillende sectoren, waaronder matrijzenbouw (voor bijv. extrusiematrijzen), medische componenten, de horlogebouw, ...

De technologie wordt momenteel op de markt gebracht door AgieCharmilles.

Cut and Coat Wire EDM technology

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel