Goedkoper multimateriaalcomponenten produceren met SLM

Goedkoper multimateriaalcomponenten produceren met SLM

Doorbreken met nieuwe technologieën vraagt om de nodige basiskennis van die technologieën en hun mogelijkheden. We stellen ze aan u voor aan de hand van een reeks infofiches. Mathew Speirs van de KU Leuven leverde volgende bijdrage over multimateriaalcomponenten produceren met SLM (Selective Laser Melting).

Deze additieve techniek, die ondertussen al gevalideerd is in een labo-omgeving, omvat volgende processtappen:

  • het coaten van poeder A op een substraat, gevolgd door SLM
  • opnieuw coaten met een uniek coatersysteem, waarbij poeder B wordt aangebracht, gevolgd door SLM.

Op die manier konden bij de productie van monsters, bestaande uit meerdere materialen ruwheidswaarden van Ra 10 µm bereikt worden.

Selective Laser Melting

Vandaag kunnen multimateriaalcomponenten slechts in één richting worden aangebracht door de beschikbare poedercoatingmechanismen. De nieuwe technologie maakt het mogelijk multimateriaalcomponenten zeer voordelig te fabriceren door post-processing-bewerking en lassen te elimineren, wat kostenbesparingen toelaat.

Tot de mogelijkheden behoren complexe werkstukken met een functioneel veranderende materiaalstructuur. Toepassingmogelijkheden zijn te vinden in de domeinen van tandheelkunde en geneeskunde, van nikkel tot porselein.

Selective Laser Melting

Er bestaan echter enige beperkingen aan de technologie, te wijten aan de compatibiliteit van de geselecteerde materialen (smelttemperatuur). Bovendien is de ontwikkeling van nieuwe systemen om materialen te coaten nodig om multimateriaalprocessen over de lagen heen mogelijk te maken. Ten slotte kunnen beperkingen in inwendige spanningen tussen materialen leiden tot vervorming en minder nauwkeurigheid. Ook het aantal materialen dat compatibel is met elkaar  is beperkt.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

Deel dit artikel