Industrial & Agricultural Vehicles Technology Event: Hoe kan digitalisering helpen om competitiever te worden?

Industrial & Agricultural Vehicles Technology Event: Hoe kan digitalisering helpen om competitiever te worden?

U bent actief in de sector van industriële of landbouwvoertuigen en u wilt uw efficiëntie en competitiviteit verhogen? U ontwerpt wel in 3D, maar gebruikt 2D-tekeningen voor communicatie op de werkvloer en met uw toeleveranciers? U zoekt naar oplossingen om de doorlooptijd van projecten te verkorten en het verkoopproces te vernieuwen?

In deze workshop ervaart u hoe bedrijven uit aanverwante sectoren via een doorgedreven gebruik van 3D-data en digitalisering belangrijke efficiëntieverhogingen konden realiseren bij:

 

 • sales: digitaal aanbieden van productgamma (3D-PDF-files, product configurator etc);
 • aankoop: rechtstreeks offertes aanvragen met 3D-data, inkorten van engineering-tijd;
 • in productie brengen van een nieuw ontwerp (3D-data in de fabriek ipv 2D-tekeningen, digitale werkinstructies, aansturing van productiemachines, etc).

 

Specifiek leggen we de klemtoon op lotgrootte “1”: waar kunt u de meeste efficiëntiewinst halen bij kleine series en maatwerk? 

We selecteerden een aantal innovatieve bedrijven die u stuk voor stuk zullen inspireren met de manier waarop ze belangrijke doorbraken gerealiseerd hebben. 

In de presentaties komen de “lessons learned” uitgebreid aan bod: hoe tijdverlies en fouten bij communicatie met toeleveranciers vermijden? Hoe ervoor zorgen dat updates in het ontwerp vlot en foutloos overgenomen worden in productie? Waar werkt digitalisatie, en waar niet? 

Gastheer voor het evenement is het bedrijf Provan in Genk. Provan was één van de eerste 4 bedrijven die een Factory of the Future Award van Agoria en Sirris in de wacht wisten te slepen. Deze sterk groeiende kmo, die actief is in de toelevering, is een voorloper op vlak van digitalisatie en QRM (Quick Response Manufacturing) waarmee de doorlooptijd drastisch kan worden ingekort. 

 

Programma

 • 12.00: Ontvangst met broodjeslunch 
 • 12.30: Verwelkoming (Provan / Agoria) 
 • 12.40: Introductie: 3D vs 2D 
 • 13.00: conTeyor (Bart Vermeulen, CTO)   

"conTeyor ontwerpt en produceert klantspecifieke material handling systemen. In de laatste twee jaar implementeerde het bedrijf een software oplossing die “rule based” design mogelijk maakt. Hiermee wordt de hoeveelheid engineering-uren per order gereduceerd en de efficiency van het salesteam dramatisch verhoogd. Het bedrijf heeft een duidelijke strategie uitgewerkt om van eerste salescontact tot en met zijn productie en de communicatie met toeleveranciers de flow te digitaliseren."

 • 13.45: Provan (Peter Tans, CEO en Ben Proesmans, Owner/Strategic Management Europe

"Provan is actief in subcontracting. In zijn rol als toeleverancier presenteert Provan zijn ervaringen en tips op vlak van het efficiënt beheren van de communicatie tussen engineering, sales en productieafdelingen – zowel intern als met de klant."

 • 14.15: Rondleiding Provan

"Via QRM (Quick Response Manufacturing) kan het bedrijf zijn productie doorlooptijden drastisch reduceren, wat mee de toekenning opleverde van de “Factory of the Future” award in 2015. Minder voorraad, snellere productveranderingen, algemene kostreducties, zijn slechts enkele voordelen van de QRM methodologie. Nog meer indrukwekkend is het feit dat het bedrijf de toegevoegde waarde van zijn productieproces kon verdrievoudigen in de afgelopen vijf jaar."

 • 15.15: Pauze 
 • 15.45: Sirris (Marc Bollen – Senior Engineer Smart Production & Factory of the Future)

"Hoewel digitale werkinstructies (DWI) niet nieuw zijn, is deze technologie maar in zeer beperkte mate doorgedrongen tot de werkvloer. Nu de tools goedkoper worden en makkelijker in gebruik en beschikken over verregaande 3D-mogelijkheden die de werkinstructies overstijgen, is er een vernieuwde belangstelling. Sirris brengt u hier graag over up-to-date."

 • 16.15: Van Hoecke (Paul Verhulst, Chief Information Officer)

"Van Hoecke ontwikkelt en produceert meubelbeslag. Het bedrijf won in 2016 de “Factory of the Future” Award voor zijn transitie naar een digitale fabriek. De product configurator vormt het hart van deze digitale fabriek. Het capteert alle klantvereisten en stuurt de productie aan. De flexibiliteit van de fabriek wordt gegarandeerd via een hoge graad aan zelfsturende teams."

 • 17.00: Networking drink 
 • 18.00: Einde

 

Opmerking: de presentaties zullen in het Engels gegeven worden.

 

Alle praktische info en inschrijvingen kan je terugvinden op de evenementen agenda van Agoria.