COLRUYT GROUP FINE FOOD Factory of the Future 2019

COLRUYT GROUP FINE FOOD Factory of the Future 2019

Fabrieken van de Toekomst

Colruyt Group Fine Food behoort tot de 10 grootste voedingsbedrijven van België. en werkt al jaren intensief rond het vakmanschap van enkele heel specifieke producten. Al de producten worden intern vermarkt, voor de winkels die behoren tot Colruyt Group. Voor de productie van charcuterie en vers bereide maaltijden werd een volledig nieuwe productiesite gebouwd en officieel geopend in januari 2017: de site Fine Food Meat 2.

Dankzij state-of-the-art machines en automatisering verloopt het productieproces nu een stuk efficiënter. Er werd extra ruimte gecreëerd, die gedeeltelijk werd ingevuld door machines in lijn te zetten, wat heel wat handelingen wegneemt en tussenstockniveaus verlaagt. Verder staan er ook een aantal uitsluitend PLC-gestuurde machines om de kwaliteit van de producten te garanderen.

Het bedrijf ging verder dan de wettelijke vereisten en heeft geprobeerd te anticiperen op de toekomstige normen. Het nieuwe gebouw is modulair ontworpen en in alle processen werd rekening gehouden met de ecologische voetafdruk. Zo voorziet de productiesite zijn eigen energie en heeft het ook een waterzuiveringsstation: 70 procent van het water dat nu gebruikt wordt in de fabriek is gerecycleerd. Ook op vlak van elektriciteit is 70 procent afkomstig van eigen windturbines. De onderneming maakt bovendien gebruik van een ammoniak-gebaseerde koeling die geen impact heeft op global warming. Tijdens de bouw van de nieuwe fabriek werden de medewerkers nauw betrokken bij verschillende werkgroepen. De mensen werden bevraagd, hebben de kansen gekregen om vragen te stellen en kregen telkens een individueel antwoord.

De medewerkers kregen via bijkomende opleidingen de begeleiding om zich aan te passen aan de nieuwe organisatie en de nieuwe technologie. Zo kregen mensen op die manier ook de kans om door te groeien en/of aan de slag te gaan in een andere afdeling van de site. De hele omschakeling gebeurde zonder ontslagen.