Niko Group Factory of the Future 2019

Niko Group Factory of the Future 2019

Fabrieken van de Toekomst

Niko, de Belgische marktleider in schakelmateriaal, stopcontacten en huisautomatisering ontwerpt elektr(on)ische oplossingen die gebouwen beter laten werken voor iedereen die erin leeft en werkt. Dit door minder energie te verbruiken, lichtcomfort en veiligheid te verhogen en door alle toepassingen naadloos te laten samenwerken. Gebouwen met Niko zijn efficiënter, laten zich controleren vanop afstand en interageren binnen grotere ecosystemen. Niko is een Belgisch familiebedrijf uit Sint-Niklaas met 700 werknemers en 11 Europese vestigingen.

Om competitief te blijven en de productie lokaal te kunnen houden, is continu verbeteren op het vlak van efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteitsbeheersing noodzakelijk. Als onderdeel van de digitalisering wordt het machinepark in de fabriek geleidelijk aan volledig gemoderniseerd. Onlangs nog werd voor 11 miljoen euro geïnvesteerd in twee nieuwe hoogtechnologische machines die de bakens verzetten op het vlak van digitale aansturing en de daaruit voortvloeiende efficiëntie en flexibiliteit. Daarnaast wil Niko het productieproces verder optimaliseren via flexibele automatisering.

Ook het personeel moet mee instappen in een nieuw tijdperk en de verwachtingen en de inhoud van de job zullen veranderen. Niko werkt volgens de principes van een innovatieve arbeidsorganisatie, waarbij het creëren van aantrekkelijke, zinvolle jobs en een maximale zelfstandigheid centraal staat.

De aandacht voor milieuzorg wordt bij Niko in alle facetten van het ondernemingsproces doorgetrokken: zonnepanelen, een groendak, een slim energiemanagementsysteem, regenwater- en warmterecuperatie. Bovendien wordt in het gehele productieproces gezocht naar mogelijkheden om steeds milieuvriendelijker te kunnen produceren.