Van Hoecke NV diversifieert aanbod dankzij automatisering en technologische innovatie

Van Hoecke NV diversifieert aanbod dankzij automatisering en technologische innovatie

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Opvallend deze editie was dat de winnaars, behalve uit de klassieke technologische sectoren, uit de meest uiteenlopende branches kwamen: voeding, hout en hygiëne. De drie die we u voorstellen, hebben overigens dezelfde kenmerken: allen zijn het dynamische, innovatieve ondernemingen die het uitzonderlijk goed doen in deze economisch uitdagende tijden. De laatste in deze rij is Van Hoecke NV uit Sint-Niklaas, een grote naam uit de meubelindustrie.

De familiale kmo groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot producent van houten lades op maat en internationale speler. In distributie was een marktaandeel van 80 procent bereikt en diversificatie in producten drong zich op. Hiervoor keek Van Hoecke naar de klanten en hun uitdagingen, om zo de complexiteit en variatie in hun productieactiviteiten sneller en efficiënter uit te voeren.

Automatisering en technologische innovatie staan centraal, maar gebeuren in functie van personeel en product. Het productieapparaat is ontworpen voor zeer kleine series en korte doorlooptijden. Digitalisering biedt voordelen binnen de fabriek en erbuiten. Zo kunnen klanten zelf orders ingeven en wijzigen, producten personaliseren. De voorbije jaren nam Van Hoecke ook actief deel aan tal van projecten rond lean manufacturing, businessmodelinnovatie, productontwikkeling en design, …

Van Hoecke werkt sinds enkele jaren volgens een vraag gedreven 'pull'-strategie, waarbij de eindklant centraal staat in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dankzij de jongste generatie producten kon de exportactieradius gevoelig uitbreiden, wat nieuwe groeimogelijkheden biedt. De komende jaren wil de onderneming zijn productiecapaciteit verhogen met extra machines, verder automatiseren en de lay-out optimaliseren.

Van Hoecke NV telt zo'n 90 werknemers, die een perfecte match vormen met visie en cultuur van het bedrijf. Duurzame persoonlijke groei en welzijn vormen een deel van de organisatiewaarden. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor verschillende taken. Ook hier is werken, communiceren en beslissen in teams van groot belang binnen het bedrijf. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan het opzetten en onderhouden van een veilige en nette werkomgeving (onder meer via 5S).

De evolutie van het bedrijf, gekoppeld aan de permanente inzet op innovatie, onderzoek en productontwikkeling, zorgen voor indrukwekkende resultaten. Zo slaagt het erin levertijden aan te houden van drie dagen voor minimale orderhoeveelheden van één stuk. In 2014 zette Van Hoecke een omzet van 61 miljoen euro neer.

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

 

 

Deel dit artikel