Smart Production

Houtbuigerij Desmet paste in het verleden al met succes QRM toe in zijn productie en op kantoor. Dankzij deze ingrepen kwam ruimte vrij en was het tijd voor een volgende stap: de nieuwe viltcel werd ingericht volgens de QRM-principes. Grote winnaar was alvast de doorlooptijd.

Grenzeloze vormvrijheid en dito opties tot customisatie, materiaalefficiëntie, lichtere onderdelen, ... rond additive manufacturing (AM) klinken terecht jubelkreten. In de praktijk hebt u meer nodig dan een 3D-printer om succesvol te zijn. Vooral het design vergt een totaal andere aanpak én mindset van de ontwerper. Daarom lichten we in een blogreeks de belangrijkste kwesties toe: wat maakt design voor AM zo anders, welke methodologieën en software bestaan er en hoe kunt u ermee aan de slag?  

In de toekomst zullen de producten kleiner, lichter en intelligenter zijn. Voor het ontwerp ervan, dat op de beheersing van nieuwe technologieën berust, moeten tal van uitdagingen worden getrotseerd, onder meer in het domein van de kunststofverwerking. Om tot lichtere producten te komen moet men meer dan ooit een beroep doen op kunststoffen en meer bepaald op de micro-vormgeving ervan. Voor grote kunststofonderdelen is klassiek spuitgieten een efficiënte en goedkope productiemethode, maar wanneer het op het fabriceren van geminiaturiseerde en/of complexe stukken aankomt, zijn specifieke technologieën nodig.

Een uiterst doorgedreven automatisering en ongeziene flexibiliteit kenmerken vandaag de productie van industriële voertuigen bij Van Hool. Het meest recente puzzelstuk dat werd bijgelegd in een fascinerend automatiseringstraject omvat het volautomatisch programmeren van lasrobots.

BMT Aerospace heeft vorig jaar de ambitie uitgesproken zich te willen transformeren tot een Factory of the Future. Hiervoor werd ondertussen een strategische roadmap-oefening in werking gesteld. Een belangrijke beslissing die BMT Aerospace in dit kader nam was dat men actief wil gebruikmaken van de juiste externe expertise. Zo kan niet alleen de nodige snelheid gegarandeerd blijven, het helpt BMT Aerospace ook om voeling te blijven houden met de elkaar steeds sneller opvolgende evoluties in de markt.

Hoe kunt u door digitalisering uw productie optimaliseren of bedrijfsprocessen een nieuwe wending geven? Wat zijn de voordelen van evolueren naar een Industrie 4.0-productieomgeving? Het seminar 'Smart integrated production, fit for the future' leverde heel wat interessante inzichten op. Download hier de presentaties.

Sirris investeert in een project waarbij het additive manufacturing en de bijhorende operaties voor de afwerking van deze producten zal kunnen integreren in de productielijnen van onze industrie. Het wil hiermee een oplossing bieden voor bestaande en verwachte uitdagingen.

 

Arkite, een snelgroeiend Industrie 4.0-bedrijf, kondigt aan dat het een financieringsronde van 1,6 miljoen euro heeft gesloten om zijn groei verder te versnellen

Op 16 juni vond de infosessie als introductie op het opleidingstraject rond cobots plaats in onze machinehal in Diepenbeek. Het werd een verhelderende inleiding tot de technologie van collaboratieve robots, waarbij verschillende aspecten aan bod kwamen.

Op 18 en 19 september houdt machineleverancier Exmore zijn Techdays onder het motto 'Making industrial standards work'. Sirris zal ook aanwezig zijn om meer informatie te geven over de eigenschappen en het gebruik van robots.

 

Pagina's