Gebruiksvriendelijke robot om productie in eigen land te houden

Gebruiksvriendelijke robot om productie in eigen land te houden

Een manier om productie in hogeloonlanden te houden, is de inzet van lerende, eenvoudig hanteerbare robots die routineus werk kunnen verrichten in een productieomgeving.

Een voorbeeld hiervan werd voorgesteld door Rodney Brooks van Rethink Robotics, voormalig hoofd van het MIT Computer and Sciences and Artificial Intelligence Lab tijdens de MIT conferentie in Brussel op 3 en 4 oktober 2012. 

Baxter is een gebruiksvriendelijke, humanoïde robot, ontworpen om veilig naast mensen aan productielijnen te werken. Weg zijn dus de veiligheidskooien en het veelvuldige programmeren. De robot zou zelf de nodige 'common sense' kunnen toepassen, zich aanpassen aan zijn omgeving en hij zou in minder dan een half uur getraind kunnen worden door werknemers zonder ervaring met robots, om specifieke, complexe taken te verrichten. Om hem een nieuwe taak aan te leren, hoeft een menselijke begeleider slechts de armen te leiden om de gewenste taak te simuleren en een druk op de knop volstaat om het patroon te programmeren. Baxter is uitgerust met sensoren en andere software om zijn omgeving te 'zien' en begrijpen.

Via het scherm dat op een menselijke gezicht (met mimiek!) lijkt, is een zekere interactie met zijn menselijke collega's mogelijk. Er is alvast toepassingspotentieel genoeg voor robots als Baxter: vandaag wordt in de auto-industrie alleen al zo'n 80 procent van de productie door machines verricht.

Ontdek de mogelijkheden van Baxter in volgend filmpje:  http://www.youtube.com/watch?v=gXOkWuSCkRI

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel