Materialise Factory of the Future 2019

Materialise Factory of the Future 2019

Fabrieken van de Toekomst

Materialise is een pionier in het ontwikkelen van 3D-printsoftware. Het bedrijf levert ook 3D-printdiensten aan bedrijven uit verschillende industrieën, waaronder de gezondheidszorg, automobielindustrie, luchtvaart, design en consumentengoederen en helpt hen bij het ontwikkelen van innovatieve 3D-printapplicaties. Materialise heeft het grootste aantal softwareontwikkelaars in de 3D-printindustrie en een van de grootste 3D-printinstallaties ter wereld. Het bedrijf is gevestigd in Leuven en telt 24 kantoren in 18 landen.

Sinds 2004 is Materialise gestart met het oprichten van bijkomende productiesites. In 2008 werd vervolgens overgegaan tot het opsplitsen van de Belgische productie in een industriële en een medische poot. De medische productie in Leuven is de lead plant voor de Materialise groep. Hier draaien voornamelijk drie typeproducten: medische modellen, surgical guides en titanium implantaten. Binnen de medische productie is de strategie om de Belgische productie verder te laten groeien en daarbij ook alle NPI. De industriële productie in de Leuvense site is sinds 2004 in volle transformatie om naast prototypes ook eindproducten te produceren, zij het in kleine series. Sinds 2009 is er een afsplitsing gekomen van de kwaliteitsfixturen die nu in een aparte productielijn worden geproduceerd. Op deze productielijn worden modulaire fixturen gebouwd voor kwaliteitscontrole van kunststofonderdelen in de automotive industrie, evenals cubes.

De strategie voor de overige industriële productie in België bestaat erin om alsmaar meer projecten met een hoge toegevoegde waarde te realiseren, terwijl de commodity-productie meer en meer naar de buitenlandse productie-eenheden verhuist. In België wordt daarom gekeken naar de introductie van nieuwe applicaties, als naar het uitbreiden van de materialenportefeuille. Op die manier wil men de Belgische productie meer en meer als pilootplant laten fungeren. Eens productie uit de pilootfase komt, wordt gekeken of die productie kan overgeheveld worden naar de buitenlandse kantoren, dan wel of de productie kan geïnternaliseerd worden bij de klanten van de productie.