Vakbeurs WOTS toont de industrie van de toekomst

Vakbeurs WOTS toont de industrie van de toekomst

Begin oktober vond in Utrecht de tweede editie van de beurs WOTS (World Of Technology & Science) plaats, waar heel wat aan technologische trends en innovaties te ontdekken vielen. In de hal van 'World of Automation' en 'World of Motion & Drives' kon de bezoeker terecht voor flexibele automatisering en uiterst nauwkeurige aandrijftechnieken.

Het gedeelte rond 'World of Automation' bevatte vier onderdelen die zich verzamelden op standen in het kader van Industry 4.0, van instrumentatie, van machineveiligheid en het Robotica-paviljoen.

Industry 4.0 bracht de digitalisering van industriële productieprocessen onder de aandacht. Vele bedrijven hebben dit thema immers hoog op hun prioriteitenlijstje staan en toonden via praktische cases hoe zij de invulling van 4.0 zien. De digitalisering in dit domein gaat vooral over de horizontale en verticale connectiviteit van systemen en producten. Verticaal door de integratie van smart sensoren tot boardroom en zelfs tot op het niveau van de bedrijfsadministratie. Met horizontale integratie wordt bedoeld vanaf de aanvoer van de grondstoffen, de opslag, de productie tot de verpakking en de verzending van het gefabriceerde product. Heel wat mogelijkheden maken de huidige productie op die manier flexibel en openen mogelijkheden die tot niet zo lang geleden slechts weggelegd waren voor enkelingen of 'early adaptors'.

Een kleine greep uit het aanbod

  • Slimme schoen: Bosch Rexroth toonde hoe u door een in uw schoen verborgen chip doorheen de volledige productie herkend wordt en hoe alle handelingen op u worden afgestemd.
  • Safety first: veiligheid staat in productiebedrijven nog steeds hoog op het lijstje, zowel personenveiligheid als machineveiligheid. Safety wordt meer en meer geïntegreerd in de automatiseringscomponenten en maakt er een geïntegreerd deel van uit.
  • Opkomst van robots: Ook robots kwamen uiteraard aan bod. Waar in het verleden robots achter hekken stonden en volledig afgeschermd werden van de operator, zien we nu plaatsen waar de robots door het gebruik van veiligheidscomponenten niet volledig moeten worden afgeschermd. De (co-)robot lijkt dus zijn plaats gevonden te hebben. Niet alleen in daarvoor speciaal voorziene operaties, zoals lassen of assembleren, maar ook als een volwaardige component die de operator ondersteunt.

Meer lezen over de beurs kunt u hier.

Deel dit artikel