Vervangt beeldscherm op het hoofd binnenkort computers en tablets?

Vervangt beeldscherm op het hoofd binnenkort computers en tablets?

Intelligente brillen en 'head mounted devices' bestaan vandaag al in allerlei soorten. Dat ze potentieel hebben, leidt geen twijfel, maar wat zijn de precieze toepassingsmogelijkheden zoal in een bedrijfsomgeving? Een kort overzicht van technologieën waarmee  misschien ook uw werknemers in de nabije toekomst rondlopen.

Biobakkerij De Troch (link) is een Belgisch pionier in het gebruik van draagbare beeldschermen op de werkvloer: de orderpickers kunnen er met behulp van smart glasses snel en met heel wat minder fouten bestellingen samenstellen.

Er zijn ondertussen heel wat toestellen met uiteenlopende mogelijkheden op de markt.

Mobiele webcam

De meest eenvoudige versie van zo'n 'wearable device', is een 'mobiele webcam': gemonteerd op een (veiligheids-)bril laat het toestel toe om beelden - foto’s en film - door te sturen naar een collega en tegelijkertijd met hem te communiceren. De werknemer in het veld kan zo bijkomende hulp vragen of zijn werk laten controleren, en dit allemaal handenvrij. Dit maakt het mogelijk om bepaalde jobs door slechts één persoon ter plaatse te laten uitvoeren, wat bij slecht toegankelijke of gevaarlijke werkplekken een extra voordeel biedt.

De bediening van het toestel kan gebeuren met knoppen op het toestel, via stemcommando’s of hoofdbewegingen.

Beelden sturen en ontvangen

Een grote stap verder is dat de gebruiker ook beeld kan ontvangen. Dit beeld kan op verschillende manieren zichtbaar gemaakt worden: geprojecteerd op het brilglas, te zien op een minidisplay onder of boven het oog, tot rechtstreeks geprojecteerd op het netvlies ('virtual retinal display').

De intelligentie kan volledig ingebouwd zitten in het toestel zelf, maar bijvoorbeeld ook via een app door een Bluetooth gekoppelde smartphone verzorgd worden. Dit laatste maakt heel lichte constructies mogelijk.

Interactie met het beeld

Afhankelijk van het toestel kan je op verschillende manieren interageren met het beeld: via gesproken menucommando’s en/of hoofdbewegingen tot gebaren gestuurd. Met deze laatste manier interpreteert het toestel de bewegingen van je handen en vingers en kan je over je virtueel scherm vegen, vensters inzoomen, objecten aanklikken enz.

Het beeld kan een vast vlak buiten je direct gezichtsveld innemen, zoals een conventioneel scherm, of het kan als extra informatielaag bovenop je volledige gezichtsveld geplaatst worden. Ook in het eerste geval kan de informatie gesuperponeerd op het camerabeeld getoond worden. Via deze augmented reality (AR) krijgt de gebruiker gerichte informatie over waarnaar hij op dat moment  kijkt.

Toepassing

Er zijn tal van professionele toepassingen waar dergelijke handenvrije toestellen kunnen ingezet worden. In de industrie denken we vooral aan ondersteuning in productie, assemblage, onderhoud en reparatie: werkinstructies in tekst, tekeningen, beelden of filmpjes en CAD-tekeningen zijn dadelijk raadpleegbaar. Collega’s kunnen van op afstand interactieve ondersteuning bieden bij problemen.

In magazijnen zijn dergelijke systemen een hulp bij orderpicking, veiligheid en onderhoud. Orderinformatie wordt getoond, trajectinformatie toont de huidige positie en de kortste weg in het magazijn naar het volgende product, highlighting van een schap geeft aan waar het product zich bevindt, scannen van de barcode (spraakcommando in combinatie met beeldherkenning) bevestigt of het juiste product genomen werd, waarschuwing van een naderend voertuig verbetert de veiligheid van de chauffeur.

Toekomstperspectief

Steeds verdere miniaturisering en stijgende performantie van de verschillende componenten en nieuwe oplossingen voor de energievoorziening zullen deze systemen in de komende jaren steeds meer praktisch bruikbaar maken.

 Verschillende marktstudies voorspellen een enorme boom in de verkoop van 'wearable devices' in de volgende jaren. IMS, de marktonderzoek afdeling van IHS, voorspelt een markt van minstens 6 miljard dollar tegen 2016. Het Taiwanese Industrial Economics and Knowledge Center voorspelt een markt van 20,6 miljard dollar tegen 2018. IDC voorspelt dat de Chinese markt van wearables zal groeien van  30.000 eenheden dit jaar tot 1,38 miljoen tegen 2018.

Deze tekst is gebaseerd op een artikel, verschenen op Techniline by Sirris (login vereist), dat kadert in het AO project 'Snelheid als competitief wapen' en tot stand kwam met steun van Agentschap Ondernemen en Nieuw Industrieel Beleid.

Deel dit artikel